Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kokt rimmat fläsklägg med rotmos


2h 5 min4

Husmanskost är inte att förakta. Ät ofta!

  • 2 kg rimmad fläsklägg, sågad i fyra bitar
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 st lagerblad
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  •   vatten
  • 700 g kålrötter

Rotmos:

  • 700 g kålrötter
  • 1 st morot
  • 6 st potatisar
  •   salt
  •   vitpeppar från kvarn
  • 0.5 tsk ingefära, malen
  •   lite fläskspad
  • 2 msk smör
  •   valfri senap till servering
  1. Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.
  2. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg i lök, morot och kryddor. Koka sakta tills köttet känns mört, det tar cirka 2 timmar.
  3. Rotmos
    Skölj och skala rötter och potatis. Skär rötterna i mindre bitar.
  4. Koka kålrötterna och moroten i fläskspad om läggen är kokad i förväg, annars i lättsaltat vatten. Koka i cirka 30 minuter och lägg därefter i potatisen. Koka allt mjukt.
  5. Pressa rötter och potatis eller kör i mixer. Blanda i smör och späd med fläskspad till lagom konsistens. Smaka av med salt, lite peppar och aningen ingefära.
  6. Servera fläskläggen med rotmoset och senap.

Annons:

Liknande recept

  •  16 ingr
  •  12 ingr
  •  14 ingr
  •  16 ingr
  •  11 ingr

Fläskkorv med rotmos

av Anders Levén
  •  55 min
  •  15 ingr

Rotmos

av recept.nu
  •  6 ingr
  •  12 ingr