Äppeldessert


4

En riktigt maffig äppeldessert!

  • 2 st vaniljstänger (Bourbon)
  • 1 kg mjölk
  • 1 kg grädde
  • 400 g socker
  • 120 g glukos
  • 300 g äggula
  • 2 st gelantinblad

Äpplen i ronern:

  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 st stjärnanis
  • 10 st kardemummafrön
  • 1 st vaniljstång
  • 8 st äpplen, skalade

Äppelkompott:

  • 12 hg skalade äpplen
  • 100 g strösocker
  • 50 g rörsocker
  • 50 g vittvinsvinäger
  • 50 g vittvin
  • 3 msk citronjuice

Havre Crunch

  • 160 g mjöl
  • 125 g tempererat smör
  • 100 g havrekross
  • 90 g socker

Äppelskum

  • 50 g Äpplepuré
  • 150 g mjölk
  • 50 g socker
  • 30 g citronjuice
  • 50 g calvados
  • 2 st gelatinblad
  1. Kanel- och vaniljglass
    Koka upp grädde och mjölk med vanilj och kanel. Sila bort kryddorna.
  2. Blanda sedan i de övriga ingredienserna och sjud till 85° under omrörning.
  3. Blötlägg gelatinetbladet i kallt vatten 5 minuter. Tillsätt det och rör om.
  4. Tillsätt det och rör om. Frys in i rör och kör i Paco jeten (glassmaskin).
  5. Äpplen i ronern
    Karamellisera sockret tillsätt vatten och kryddor. Koka ihop.
  6. Vaccumförpacka allt i påse och sjud i ronern på 50 grader i 1.5 timme.
  7. Eller sjud i en kastrull. Det ska sjuda väldigt sakta.
  8. Äppelkompott
    Skala och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med resten av ingredienserna.
  9. Koka upp och låt puttra försiktigt i cirka 3 timmar, tills äpplena och sockret har karamelliserats.
  10. Havre Crunch
    Temperera smöret. Tillsätt mjöl, havrekross och socker. Knåda ihop till en smuldeg.
  11. Smula ut på en plåt och baka av på 180 grader i cirka 10 minuter.
  12. Äppelskum
    Lägg gelatin i kallt vatten cirka 10 minuter, låt svälla.
  13. Värm upp övriga ingredienser till cirka 70 grader, tills socker är löst.
  14. Dra bort från värmen och tillsätt gelatin. Kyl ner och häll upp i sifon, fyll cirka 6/10.

Annons:

Liknande recept

  •  12 ingr

Minimunkar med vaniljkräm

av Stefano Catenacci
  •  19 ingr
  •  16 ingr

Jordgubb- och rabarberpaj

av Linda Lomelino
  •  12 ingr

Chokladmoussebakelse

av Magnus Johansson
  •  50 ingr