Foto: Fredrik Sandin Carlson

Krämig potatisgratäng


45 min

En lite annorlunda variant av potatisgratäng där potatisen får koka mjuk i grädde innan den gratineras i ugnen.

Till en form (10 personer)

  • 2 kg potatis, mjölig, t.ex. King Edward
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 st lök, skalad
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk salt
  • 50 g osaltat smör
  1. Värm ugnen till 240 grader.
  2. Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
  3. Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta.
  4. Smöra en ugnsform (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den.
  5. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg. Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.

Annons:

Liknande recept

  •  7 ingr
  •  5 ingr

Potatistoppar

av Nisse - Malmö
  •  6 ingr

Figo con jamon Serrano

av Roberto Picornell
  •  7 ingr

Potatisgratäng

av recept.nu
  •  8 ingr
  •  10 ingr