Nationaldagsbakelse

Nationaldagsbakelse
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Nationaldagsbakelse

11 ingredienser

1 h

Bakelser med mazarinbotten, hemgjord vaniljkräm och jordgubbar.

Ingredienser

portioner10 - 12 bakelser

Mazarinbotten

  • 300 g mandelmassa
  • 130 g smör
  • 150 g ägg, lätt vispade

vaniljkräm

  • 250 g mjölk
  • 50 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 20 g majsstärkelse
  • 60 g äggula
  • 30 g smör

Servering

  • jordgubbar
  • ev ätbara blommor

Gör så här

Mazarinbotten

  1. Lägg mandelmassa och smör i en matberedare och kör tills det blivit en jämn massa. Tillsätt de lätt uppvispade äggen och blanda runt.
  2. Bred ut massan i cirka 1 cm tjockt lager på långpanna med bakplåtspapper.
  3. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader, 10-12 minuter. Skär ut rundlar eller rutor.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk, hälften av sockret och vanilj (urskrapade frön och stången).
  2. Vispa äggulor, resten av sockret och maizena luftigt.
  3. Vispa i äggsmeten i den varma mjölken, låt sjuda under omrörning, ett par minuter.
  4. Blanda i smöret.
  5. Bred ut vaniljkrämen på bottnarna och toppa med skivade jordgubbar och ev ätbara blommor.