Lapin à la tapenade

Lapin à la tapenade
Foto: Tv4

Lapin à la tapenade

Av: Nathalie - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

ca 2 h

Kaningryta med oliver, ratatouille och färsk pasta.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ratatouille är lika god kallt som varmt och kan ätas som den är, som pastasås eller med kötträtter. En enkel, färgglad, nyttig och lätt rätt som är lätt att tycka om. Bra att ha i kylskåpet eller frysen!
Dryck
6698 Ramon Bilbao Tempranillo, Rioja, Spanien
Ett friskt, ungdomligt vin i lite lättare stil med smak av röda frukter och bär. Eftersom kanin är ett ljust kött passar den unga frukten samt de runda tanninerna utmärkt utan att ta över smaken för mycket. Vinet har även en kryddig touch vilket gifter sig fint med kryddorna i tapanden.

Ingredienser

portioner

Kaningryta

  • 3-4 msk olivolja
  • ca 1,5 kg kanin (be din slaktare att dela kaninen i 8 bitar)
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2-3 tsk tapenade (burk eller hemgjord)
  • 20 svarta oliver

Ratatouille

  • 5 tomater
  • 4 zucchini
  • 2 aubergines
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 50 g svarta oliver
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • timjan
  • lagerblad
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port färsk pasta

Gör så här

Kaningryta

  1. Häll 3 msk olivolja i en gryta och värm upp.
  2. Lägg i kaninbitarna och bryn dem runt om.
  3. När kaninbitarna har fått fin färg tar du upp köttet, lägger på ett fat och fortsätter med såsen. Ta bort ca hälften av fettet i grytan, häll i 2 msk mjöl och 2 msk kalvfond, 1 glas vatten och 1 glas vitt vin.
  4. Rör ihop tills mjölet har löst sig i vätskan. Häll i 2 stora matskedar tapenade och ca 20 svarta oliver. Rör ihop. Lägg ner köttbitarna igen och koka ihop på svag värme i 50 min upp till en timme.
  5. Kontrollera att köttet är väl tillagat genom att sticka en gaffel i köttet. Peppra. Salta inte för tapenaden är redan saltad.

Ratatouille

  1. Skala och skär lök och vitlök i bitar
  2. Tvätta alla grönsaker, skär auberginer och zucchini i skivor och paprikan i remsor.
  3. Värm upp olivolja i en gryta, stek löken och lägg ner grönsakerna.
  4. Salta, peppra och lägg i vitlöken och hackade oliver.
  5. Sänk värmen och låt puttra i 35 minuter.

Vid servering

  1. Koka färskpasta enligt anvisningarna på paketet. Servera kaningryta och ratatoille till.