Mustig linsgryta

mustig linsgryta
Foto: Lina Eidenberg Adamo
karoline pettersson profilbild
karoline pettersson profilbild

Mustig linsgryta

14 ingredienser

40 min

"Denna mustiga gryta kan du servera med enbart bröd, om du vill. Bröd är gott och ger också en bra mättnad. Linser innehåller mycket näring, och vill du göra dubbel sats så funkar det fint att frysa in resterna och ta fram senare när du behöver en snabb middag." /Karoline

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 morot (stor)
  • 1 msk olja (att steka i)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förp kokosmjölk [400 ml]
  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl torkade röda linser
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • gräddfil
  • bröd

Gör så här

  1. Finhacka löken och riv moroten grovt på rivjärn.
  2. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull på medelvärme och häll ner lök och morot. Pressa i vitlöken. Fräs alltsammans i några minuter. Tillsätt chiliflakes och tomatpuré och fräs lite till.
  3. Rör ner kokosmjölk, vatten, linser och smula ner buljongtärningen. Låt koka under lock i cirka 20 minuter, linserna ska bli mjuka. Tillsätt lite mer vatten om konsistensen blir för tjock. Avsluta med att smaka av med salt och peppar.
  4. Servera grytan med en klick gräddfil och eventuellt lite chiliflakes på toppen. Bröd eller kokt matvete till.