Munk med crème brûlée

POPULÄRT
Munk med crème brûlée
Foto: TV4
Malahat Farzan
Malahat Farzan

Munk med crème brûlée

20 ingredienser

Kombinera fyllda munkar med dessertklassikern crème brûlée och få en berlinermunk utöver det vanliga. Här består fyllningen av såväl vaniljkräm som jordgubbskräm och vänds innan servering i en knäckig karamell.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl

Jordgubbskräm

  • 200 g jordgubbar
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk majsstärkelse

Vaniljkräm

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse
  • 30 g smör

Karamell

  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

Deg

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i 1,5 dl mjöl. Nu ska det bli en lös smet.
  3. Rör ner smör, socker, ägg, kardemumma och resten av mjölet. Låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  4. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda. Forma till en längd. Dela den i jämnstora bitar i 50 g. Rulla dem till runda bullar och platta till dem lite. Lägg dem på bakplåtspapper. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter.
  5. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i munkar, några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper. Doppa dem sedan i karamellen. Spritsa in fyllning i munkarna.

Jordgubbskräm

  1. Koka socker och vatten i en kastrull. Häll sedan i jordgubbarna och låt koka på medelvärme i 10 minuter.
  2. Blanda majsstärkelse med vatten och häll i kastrullen under omrörning. Mixa krämen med stavmixer. Låt stå och kyla ned.

Vaniljkräm

  1. Koka mjölk och vanilj i en kastrull. Blanda äggulor, majsstärkelse och socker med visp i en skål tills det har blivit en gul smet. Häll sedan ned den varma mjölken i smeten under omrörning för att klumpar inte ska bildas.
  2. Häll tillbaka allt i kastrullen och fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Låt krämen tjockna under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen, sila krämen och tillsätt smöret under omrörning.

Karamell

  1. Värm upp socker och vatten i en kastrull på medelvärme.
  2. Vicka på kastrullen då och då för att röra om. Koka upp tills det har bildats en gyllenbrun färg.

Montering

  1. Gör ett hål i munkarna med ett sugrör. Spritsa in båda fyllningarna med en spritspåse.
  2. Doppa ena sidan av munkarna i karamellsåsen. Använd handskar för att skydda händerna. Låt dem droppa av och låt sedan svalna.