Morotsbröd med apelsin, valnötter och söt glasering

Morotsbröd med apelsin, valnötter och söt glasering
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Morotsbröd med apelsin, valnötter och söt glasering

Av: Fredrik Svensson

Från: Hela Sverige bakar

11 ingredienser

2 h

Saftig limpa med rivna morötter, apelsinzest, valnötter och sesamfrön.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 8-10 dl Manitoba Cream
  • 2 apelsiner (ekologiska)
  • 200 g morot, rivna
  • 100 g valnötter
  • vatten
  • sirap
  • 2 msk skalade sesamfrön

Gör så här

  1. Riv morötterna. Pressa ur vätskan och blanda i saltet.
  2. Blanda jäst, sirap, apelsinzest och fingervarm mjölk i en degbunke så att jästen löser upp sig. Blanda i de rivna morötterna.
  3. Rör i mjöl lite i taget, tills du får en elastisk deg, du ska kunna töja degen så att du nästan kan se igenom den, spara resten av mjölet till utbakning. När degen är elastisk och fin knådar du in delade valnötskärnorna i degen.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 40 minuter.
  5. Rulla ut 4 långa rullar, ca 60 cm, som du gör en fyrfläta med. Vi vill inte ha en för bred limpa nu då den kommer att jäsa sig bredare. Jäs i 30 minuter under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 250 grader varmluft
  7. Pensla med vatten blandat med sirap och strö över sesamfrön.
  8. Grädda i ca 8 minuter. Sänk sedan till 200 grader och öppna ugnsluckan för att vädra snabbt. Grädda ytterligare i 22 minuter eller tills innertemperaturen på brödet nått 98 grader.