Per Morbergs lammstek med potatisgratäng
Foto: Martin Löf

Lammstek med potatisgratäng av
Morberg lagar husmanskost,  


4 –6 Tack för din röst

Per Morbergs lammstek i ugn med rosmarin, timjan och vitlök. Servera med en krämig potatisgratäng. Recept från boken Morberg lagar husmanskost.

Lammstek, potatisgratäng och ett gott rödvin fram på vårkanten när det börjar knoppas gör livet värt att leva. Det gör inget om det är ett dilamm. /Per Morberg

  1. Per Morbergs lammstek
    Värm din ugn till 175 grader. 
  2. Gör 5–7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in lammsteken i salt och peppar, örter och eventuellt citron.
  3. Bryn din lammstek i smör och se till att den får färg på alla sidor.
  4. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg lammsteken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn.
  5. Stek tills din termometer visar 62–65 grader, ungerfär 60–80 minuters stektid. Lammsteken får gärna vara rosa inuti. Ös steken några gånger med skyn under stekningen.
  6. Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts.

  7. Potatisgratäng
    Värm din ugn till 200 grader.

  8. Skala och skär potatis i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i grädde och mjölk, 5–10 minuter.

  9. Skala och hacka lök, skölj och hacka purjolök. Blanda med potatis, pressa ner vitlök och salta och peppra.

  10. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda din potatisgratäng i 30–40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.