Lutfisk med senapssås, pancetta och chévreärtor

Lutfisk med senapssås, pancetta och chévreärtor
Foto: Tina Kindblom/TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Lutfisk med senapssås, pancetta och chévreärtor

13 ingredienser

9h 30 min

Det här är mitt bästa lutfiskrecept! Fisken serveras tillsamans med senapssås, pancetta och ärtor. Skulle det bli något över blandar jag allt i en enda gryta och värmer nästa dag!

Beräknas för ca 6 personer.

Ingredienser

  • 2,5 kg lutfisk
  • 3 tsk salt

Senapssås:

  • 2,5 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2,5 msk skånsk senap

Chévreärtor:

  • 1 förp frysta ärtor [ca 300 g]
  • 1 skiva chèvre, ca 150 g

Till servering:

  • 100 g pancetta i tärningar (eller bacon)
  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 garder. Lägg fisken i blöt över natten. Det blir alltid en fastare fisk även om det numera ofta sägs att man inte behöver urvattna den.
  2. Lägg lutfisken i en gryta utan vatten. Salta och koka den sakta i 20- 25 minuter. Ta upp den med en hålslev.
  3. Eller koka den i ugn. Smörj ett ugnsfast fat och lägg ner lutfisken. Täck med folie och koka fisken i 225 grader i 45-55 minuter. Häll av vattnet.
  4. Såsen: Smält smöret till såsen. Tillsätt mjölet och vispa ihop. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa under tiden den kokar upp. Låt sjuda någon minut. Smaka av med senap, salt och svartpeppar.
  5. Ärtorna: Koka ärtorna enligt anvisning på paketet. Rör ner en skiva chévre.
  6. Knaperstek pancettan eller bacon. Låt eventuellt rinna av på hushållspapper.