Monika Ahlbergs hallon- och chokladpaj

Hallon- och chokladpaj
Foto: Ann Lindberg
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Monika Ahlbergs hallon- och chokladpaj

11 ingredienser

Riktigt god hallonpaj, söt och fin med ett krispigt chokladtäcke.

Byt ut hälften av hallonen mot vinbär. Byt den vita chokladen mot mörk choklad. /Monika Ahlberg

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 300 g hallon
  • 50 g smör
  • 3 dl riven kokos
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 75 g vit bakchoklad

Till servering

  • grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.
  2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.
  3. Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna.
  4. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen.
  5. Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk.
  6. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i fyra minuter tills chokladen smält.