Foto: Ann Lindberg

Fläderblomssaft


Jag har ett stort fläderträd i min trädgård. Det är jag glad för, blommorna räcker till flera satser saft. Denna sats ger ca 2 1/2 liter saft. / Monika Ahlberg

Satsen ger ca 2 1/2 liter saft.

  • 30 st fläderblomsklasar
  • 3 st stora citroner
  • 1.5 liter vatten
  • 1.5 kg strösocker
  • 50 g citronsyra
  1. Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
  2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
  3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
  4. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
  5. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
  6. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)

Annons:

Jordgubbssaft med vanilj

av Lisa och Monica Eisenman
  •  6 ingr

Svartvinbärsgelé

av Monika Ahlberg
  •  1h
  •  4 ingr

Kokt äppelsaft med kanel

av Elisabeth Johansson
  •  5 ingr

Röd vinbärsgelé

av Monika Ahlberg
  •  4 ingr

Inlagda päron med lingon

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  5 ingr
  •  1h 20 min
  •  4 ingr

Jordgubbssaft

av Monika Ahlberg
  •  1h 20 min
  •  3 ingr