Chokladmoussetårta på mörk choklad

Chokladmoussetårta på mörk choklad
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Chokladmoussetårta på mörk choklad

9 ingredienser

Mörk chokladmoussetårta, en dröm som går att förbereda dagen innan festen.

Choklad är för fantasten en hetlevrad bekantskap. Hur många halt av kakao den innehåller, om den är söt eller bitter, hård eller mjuk är avgörande för fortsatt umgänge. Min vän Anders blir alldeles ”konstig” då vi börjar tala choklad. Han stönar, fnissar och smackar även om vi inte ens kan känna doften av choklad vid tillfället för vårt samtal. Min egen analys av det hela, ( själv älskar jag all sorts choklad men vid olika tillfällen) är att choklad är kontrast, den ger en konsistens och sätter smak. Den är vit eller ljust brun eller mörkt brun. I den här tårtan är den mjuk och len med en framträdande smak av choklad. /Monika

Ingredienser

Botten:

  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 2,5 msk kakao
  • smör, till formen

Mousse:

  • 300 g mörk choklad (gärna med hög kakaohalt)
  • 1 msk florsocker
  • 6 dl vispgrädde
  • 4 äggulor

Till garnering:

  • valfritt strössel

Gör så här

  1. Riv mandelmassan på ett rivjärn.
  2. Vispa upp äggen och tillsätt kakao och den rivna mandelmassan.
  3. Rör smeten jämn och smidig.
  4. Häll smeten i en smord form och grädda i 175° i 20 minuter.
  5. Tag loss från formen och låt kallna.
  6. Smält chokladen i ett vattenbad.
  7. Tillsätt florsocker och rör om.
  8. Låt svalna av något.
  9. Vispa grädden och blanda hälften med den smälta chokladen.
  10. Tillsätt äggulorna, en i taget till chokladsmeten.
  11. Vänd till sist ner resten av grädden.
  12. Bred ut smeten över mandelbottnen.
  13. Ställ in i frys i minst 5 timmar eller över natten.
  14. Tag ut tårtan ur frysen minst 40 minuter innan den ska serveras.
  15. Garnera och servera.