Tom ka gai - kycklinggryta med kokosmjölk
Foto: Jonny Lindh

Tom ka gai - kyckling i kokosmjölk
av
Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter,  


4 Tack för din röst

Tom ka gai, kycklingsoppa eller kycklinggryta med kokosmjölk, chili och lime. Denna smakrika rätt är nu känd även utanför Thailand. Lättlagat och gott!

I ett helt år åt jag den varje fredag när jag kom hem utmattad efter en hård arbetsvecka. På den tiden var jag lite lat och köpte den färdig hos den thailändska restaurangen runt hörnet. Nu gör jag den alltid själv, för det är trots allt ganska lätt. Traditionellt serveras Tom ka gai med ris istället för nudlar.
Galangal är en krydda som ofta förekommer i asiatisk matlagning, framförallt i Thailand. Den används på samma sätt som färsk ingefära. Det är rotstammen, som blir ca 1 cm, som man använder. /Monika

  1. Tom ka gai
    Skär kycklingfilé i strimlor.
  2. Dela champinjonerna om de är små eller skär dem i skivor.
  3. Halvera körsbärstomaterna.
  4. Krossa citrongräsen och strimla dem tunt.
  5. Kärna ur chilin och skär den i tunna skivor.
  6. Skiva salladslöken.
  7. Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull.
  8. Tillsätt galangal eller ingefära, citrongräs, limeblad och chili.
  9. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter.
  10. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  11. Häll av vattnet och fördela nudlarna i stora soppskålar.
  12. Lägg ner kycklingfilé i soppan och sjud tills kycklingen är genomkokt, i ca 5 minuter.
  13. Tillsätt champinjoner och tomater och låt kycklingsoppan sjuda i ytterligare någon minut.
  14. Blanda i fisksås och limesaft.
  15. Häll upp i soppskålarna.
  16. Hacka färsk koriander.
  17. Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt med limeklyftor.
  18. Om mer hetta önskas, toppa med ytterligare lite skivad chili.

Nudelsoppa med kyckling och grön curry

av Anna Lind Lewin och Zeke Lind
  •  30 min
  •  16 ingr

Tom kha gai

av Tina Nordström
  •  25 min
  •  14 ingr

Satay med jordnötssås

av Monica Eisenman
  •  30 min
  •  14 ingr
  •  11 ingr

Busenkel thaikyckling

av Ulrika Hoffer
  •  11 ingr

Kyckling i röd curry

av Melker Andersson
  •  18 min
  •  10 ingr
  •  15 min
  •  9 ingr

Laxsoppa med skaldjur

av Paula Ahlsén Söder
  •  15 min
  •  13 ingr

Indisk kyckling

av Jacob Wismar
  •  13 ingr
  •  15 ingr

Grön curry thai

av Andreas Hedlund
  •  25 min
  •  10 ingr