Torsk med kål och pepparrot

koket.se
Torsk med kål
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Torsk med kål och pepparrot

12 ingredienser

30 min

Ugnsbakad torskfilé med smörkokt kål, vällagrad ost, pepparrot och rostade hasselnötter. Denna rätt piffar upp vilken vardag som helst.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskfilé
  • 1 spetskål
  • 1 savoykål
  • 100 g smör
  • 100 g vällagrad ost, riven
  • 1 dl färsk pepparrot, riven
  • 4 msk färska hasselnötter, grovhackade
  • 1 kruka körvel
  • 1 citron
  • 1-2 dl vatten
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att skära bort eventuella ben på fisken. Dela upp i fyra portionsbitar.
  2. Lägg fisken i en ugnsfastform, vänd den i olivolja och salta runt om. Låt den vila några minuter innan den går in i ugnen.
  3. Skär av botten på både spetskål och savoykål, bryt sedan loss bladen på kålhuvudena.
  4. ”Krossa” sedan venen eller stammen som går i varje kålblad så den är mjuk. Skär ner bladen i decimeter stora bitar. I en större kastrull, koka upp ca 1-2 dl välsaltat vatten tillsammans med 100 g smör. Lägg sedan ner kålbladen, savoykålen längst ner och fortsätt sedan med spetskålen. Vattnet behöver inte täcka bladen. Låt koka med lock i ca 5 minuter.
  5. Hacka hasselnötterna och rosta i en het panna, de är klara när det börjar dofta gott.
  6. In med torsken på 225 grader i ca 7-10 minuter.
  7. Ta ut fisken ur ugnen, lägg kål i botten av tallriken, fortsätt med fisken, riven pepparrot och riven lagrad ost. Avsluta med hasselnötter, körvel och en klyfta citron.