Helstekt entrecôte med pepparpotatis och rödvinssmör

koket.se
Helstekt entrecôte med pepparpotatis och rödvinssmör
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Helstekt entrecôte med pepparpotatis och rödvinssmör

16 ingredienser

1,5 h

Helstekt entrecôte med pepprig potatis och ett smör smaksatt med lök och rödvin. Riktigt smarrig festmiddag som till stor del sköter sig själv i ugnen.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g entrecôte, i hel bit
  • 2 klyftor vitlök
  • 2-3 kvistar timjan
  • 0,5 chilifrukt
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 100 g smör
  • ca 1,5 dl rödvin (kraftigt)
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 soltorkade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 krm strösocker
  • 900 g potatis, gärna delikatess, typ anya eller ratte
  • 2 tsk mixad peppar
  • olja
  • salt

Gör så här

  1. Mortla pepparn och dela potatisen.
  2. Lägg i en form tillsammans med kryddorna och salt. Blanda runt tillsammans med olja.
  3. Sätt ugnen på 225 grader och låt baka i ca 20-25 min.
  4. Värm en stekpanna på spisen, salta köttbiten runt om.
  5. Stek sedan i olja på högtemperatur runt om hela köttet. Allt ska få stekyta.
  6. Tillsätt grovt hackad chili, vitlök och timjan i stekpannan tillsammans med en klick smör.
  7. Slå smöret över köttbiten medan du steker.
  8. Baka sedan köttet i ugnen 125 grader i ca 1 timme tills köttet fått en innertemperatur på 56 grader.
  9. När köttet är 56 grader, ta ut det ur ugnen och låt vila 10 till 15 minuter.
  10. Fortsätt med smöret. Hacka lök och vitlök fint. Hacka sedan soltorkade tomater i små bitar.
  11. Fräs lök och tomat i en stekpanna tills löken mjuknat. Tillsätt sockret och slå på vinet och låt det koka in ordentligt. Ta av från värmen och låt svalna helt.
  12. Blanda det svala vin-fräset tillsammans med smöret. Blanda ordentligt. Vill du ha smöret kallt behöver det ligga i kylen i ca 1 timme, rulla då till en cylinder och slå in i bakplåtspapper.
  13. Skär upp köttet och servera tillsammans med pepparpotatis.