Grönsaksgratäng med baconströssel

koket.se
Grönsaksgratäng med baconströssel
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Grönsaksgratäng med baconströssel

13 ingredienser

50 min

Gratäng med potatis, purjolök och zucchini i bechamelsås med lagrad ost. Strössla knaperstekt bacon på toppen. Billig och god mat!

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g potatis
  • 400 g tomat
  • 1 zucchini
  • 0,5 purjolök
  • 2 dl lagrad grevé, riven
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 5 dl standardmjölk
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar
  • 140 g bacon

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen tunt. Fortsätt med de resterande grönsakerna, skär zucchinin och löken i samma storlek. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset och skär ner i mindre bitar. Hacka basilikan och blanda med grönsakerna. Lägg alla grönsaker i en hög ugnsform och riv osten.
  2. Börja med bechamelsåsen genom att hacka vitlöken fint och fräst den tillsammans med smör så den mjuknar. Sänk värmen och tillsätt mjölet, rör runt hela tiden och tillsätt mjölken successivt. Rör hela tiden och akta så den inte bränner. Slå såsen över grönsakerna och toppa med osten. Toppa gratängen med ost och baka i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter.
  3. Medan gratängen bakas, skär ner bacon fint och stek i stekpanna. Stek det krispigt och låt sedan all fett rinna av på papper. När det är torrt, hacka det fint eller krossa i en mortel. Servera gratängen med strösslad bacon på toppen!