Yoghurtlimpa med chiafrön och rabarberkompott

koket.se
Yoghurtlimpa med frön och rabarberkompott
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Yoghurtlimpa med chiafrön och rabarberkompott

18 ingredienser

1 h 15 min

Enkel limpa med yoghurt, chiafrön, linfrön, havrekärnor och solroskärnor. Du använder bikarbonat istället för jäst och slipper vänta på att brödet ska jäsa!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner limpa

bröd

  • 110 g fullkornsmjöl [2 dl]
  • 180 g rågsikt [3 dl]
  • 40 g chiafrön [0,5 dl]
  • 90 g havrekärnor [1 dl]
  • 80 g solroskärnor [1 dl]
  • 20 g linfrön, krossat [2 msk]
  • 8 g salt [1 tsk]
  • 7 g bikarbonat [1,5 tsk]
  • 30 g mörk sirap [2 msk]
  • 30 g olivolja [2 msk]
  • 400 g yoghurt [4 dl]
  • olja, till formen

rabarberkompott

  • 400 g rabarber [5-6 stjälkar]
  • 230 g strösocker [2,5 dl]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 g malen kardemumma [0,5 tsk]
  • 1 citron

Gör så här

Yoghurtlimpa

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en 1,5 liters limpform med olja.
  2. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke och blanda. Tillsätt yoghurt, olja och sirap och rör ihop till en kladdig deg. Häll degen i den smorda formen.
  3. Grädda i ca 60-65 minuter eller tills brödet har en innerpemperatur på 96 grader. Låt brödet svalna lite. Slå det sedan ur formen och låt det kallna under bakduk.

Rabarberkompott

  1. Skala rabarberna lätt men låt det rosaröda skalet sitta kvar. Dela i lagom stora bitar och lägg i
  2. en kastrull.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i allt i kastrullen. Tillsätt strösocker, vatten,
  4. kardemumma och citronsaft, under mellan värmer kokar du rabarberna i ca 30 min. Ta av från värmen och låt svalna helt. Passar perfekt att servera med brödet och en god ost.