Salted caramel cheesecake

koket.se
Salted caramel cheesecake
Foto: Tv4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Salted caramel cheesecake

16 ingredienser

3 h + tillstelnande i kyl

Roy Fares gudomliga cheesecake med en salt kolasås. Verkligen en dessert att imponera med!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 200 g digestivekex [14 stycken]
  • 40 g strösocker [0,5 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 100 g smör

Fyllning

  • 900 g färskost, rumstempererad (philadelphia t ex)
  • 255 g strösocker [3 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]
  • 200 g gräddfil, rumstempererad [2 dl]
  • 165 g ägg, rumsvarma (3 stycken)
  • 15 g äggula, rumsvarm [1 st]

Kolasås

  • 100 g glykos
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 175 g grädde [1,75 dl]
  • 50 g smör
  • 5 g flingsalt [1 tsk]

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor.
  3. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med.
  4. Fodra en bakform, 23 cm i diameter, med smulorna. Även 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.

Cheesecakefyllning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen.
  2. Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp.
  3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3–4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott.
  4. Vänd därefter ner ett ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt iugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till.
  5. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt.
  6. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Skulle rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.

Kolasås

  1. Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om.