Körsbärspaj

Körsbärspaj
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Körsbärspaj

11 ingredienser

4 h

Har du frysta körsbär som du vill baka något gott på? Spana in detta ljuvliga recept på körsbärspaj! Servera med vaniljglass och du är i körsbärshimlen.

Ingredienser

pajdeg

  • 360 g vetemjöl [6 dl]
  • 2 g salt [0,25 tsk]
  • 18 g florsocker [2 msk]
  • 260 g osaltat smör, kylskåpskallt
  • 75 g vatten, iskallt, (0,75 dl)

Fyllning

  • 600 g frysta körsbär
  • 260 g strösocker [3 dl]
  • 35 g majsstärkelse [4 msk]
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron

Servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Pajdeg
  2. Blanda de torra ingredienserna i matberedare. Dela smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren. Pulskör tills blandningen precis börjar smula sig.
  3. Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop. Inte mer. Degen kan också snabbt arbetas ihop för hand i en bunke.
  4. Dela degen i 2 bitar och slå in dem i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 3 timmar.
  5. Kavla ut den ena degbiten till en 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna så att det blir ett överhäng på 1 cm.
  6. Fyllning
  7. Tina de frysta körsbären i en kastrull på låg värme.
  8. Blanda strösocker och maizena i en bunke och blanda det med körsbären. Tillsätt fröna från en vaniljstång och citronsaft. Värm på allt till en kompott i cirka 5 minuter.
  9. Sätt på ugnen på 190 grader. Häll i fyllningen i pajskalet, dekorera kanten med resterande deg och grädda mitt i ugnen på 190 grader i 40-45 min.
  10. Ta ut och låt svalna helt. Servera med vaniljglass.