Cinnamon rolls

POPULÄRT
koket.se
cinnamon rolls
Foto: tv4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Cinnamon rolls

18 ingredienser

3 h+

Kanelbullar på amerikanska. Dessa godingar är fyllda med mandelmassa, massor av smör och russin. Toppas med en läcker glasyr.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 14 g malen kanel [2 msk]
  • 80 g russin [1 dl]

Vetedeg

  • 30 g jäst
  • 200 g standardmjölk [2 dl]
  • 410 g vetemjöl [7 dl]
  • 1 ägg [55 g]
  • 2 g salt [0,5 tsk]
  • 7 g malen kardemumma [1 msk]
  • 80 g smör
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 1 ägg, till pensling

glasyr

  • 25 g mjölk [0,25 dl]
  • 20 g smör
  • 180 g florsocker [3 dl]
  • 3 g vaniljsocker [1 tsk]

Gör så här

Fyllning

  1. Lägg mandelmassan i en bunke (grovriv den eventuellt först). Blanda ner smöret i omgångar och tillsätt socker samt kanel. Blanda ihop ordentligt.

Vetedeg

  1. Smörj sidorna på en bakform, 32 x 22 cm, och täck bottnen med bakplåtspapper. Smula ner jästen i en bunke, gärna hushållsassistent.
  2. Värm mjölken till fingervarmt, häll den i bunken och lös upp jästen. Blanda i resterande
  3. ingredienser och kör någon minut på låg hastighet. Öka hastigheten och kör så i 8–10 minuter, eller tills degen känns spänstig och har fått en fin, glansig yta.
  4. Lägg ut degen på en mjölad arbetsyta och låt den vila 5-10 minuter. Kavla ut degen till en platta, 50 x 30 cm.
  5. Bred på fyllningen jämnt och strö över russinen. Rulla med lite spänning ihop till en rulle från långsidan.
  6. Dela degen i 15 bitar och lägg bitarna i formen. Täck bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, det tar 1 ½–2 timmar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg, sätt in formen mitt i ugnen och grädda i 18–22 minuter, bullarna ska få en fin gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna helt.

Glasyr

  1. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr. Häll glasyren över bullarna och låt den stelna.