Blueberry cheesecake

Blueberry cheesecake
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Blueberry cheesecake

16 ingredienser

Smarrig blåbärscheesecake med digestivebotten och smultopping.

Ingredienser

portioner bitar

Pajbotten

  • 200 g digestivekex [14]
  • 28 g strösocker [2 msk]
  • 100 g smör

Topping

  • 50 g strösocker [0,5 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 20 g havregryn [0,5 dl]
  • 60 g smör, rumstempererat
  • 2 g kardemumma [0,5 tsk]

Cheesecakefyllning

  • blåbär
  • 600 g färskost (cream cheese)
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 20 g vetemjöl [2 msk]
  • 50 g vispgrädde [0,5 dl]
  • 165 g ägg [3 st]
  • 1 citron, zest

Gör så här

Pajbotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop.
  3. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter.
  4. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.

Topping

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg.

Cheesecakefyllning

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden.
  3. Vänd ner 1 ägg i taget med en slickepott och avsluta med rivet citronskal.
  4. Smörj formen lite lätt med smör på kanten och häll i fyllningen. Strö blåbär ovanpå och fördela smuldegen jämnt på toppen.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter, eller tills smultoppingen har fått lite färg. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter.
  6. Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.