Spagetti med musslor

Spagetti med musslor
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Spagetti med musslor

13 ingredienser

35 min

Pasta med blåmusslor i mustig tomatsås. Perfekt bjudrätt som är enkel men lyxig.

Ingredienser

portioner
  • 400 g spaghetti (eller linguine)
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 0,5 l vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 2 persiljestjälkar
  • 3 klyftor vitlök, lätt krossade
  • 0,5 krm svartpeppar

Tomatsås

  • 250 g körsbärstomater, sköljda och delade i halvor (eller cocktailtomater)
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 torkad peperoncini
  • salt
  • persilja, finhackad, att strö över portionerna

Gör så här

  1. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas.
  2. Lägg musslorna i en kastrull med vatten, vin, persiljestjälkar, vitlöksklyftor och peppar. Lägg på ett lock och sjud på svag värme i ca 3-5 minuter.
  3. Placera en stor sil eller ett durkslag över en skål och ta upp musslorna ur kastrullen med
  4. en hålslev, lägg dem i durkslaget. Häll sedan över musselspad från kastrullen så att allt spad rinner ner i skålen. Musslor som inte öppnat sig kastas.
  5. Sila spadet genom en finmaskig sil eller kaffefilter.
  6. Värm olivoljan i en stor kastrull/stekpanna och fräs vitlök och peperoncino tills vitlöken fått lite färg. Tillsätt tomathalvorna, salta och låt dem fräsa i ca 4-5 minuter, men se till att så många tomater som möjligt behåller formen som halvor.
  7. Späd sedan med ca 1,5 dl av musselspadet, lite i taget, och koka tills såsen reducerats till 3/4. Ta upp vitlöken och peperoncinon som kastas. Lägg försiktigt ner musslorna med sitt skal och låt dem koka i 1 minut. Späd med lite musselspad om det behövs.
  8. Koka pastan i lättsaltat vatten och koka den "al dente" enligt anvisningen på förpackningen, häll sedan av vattnet i ett durkslag.
  9. Häll över pastan i kastrullen/pannan med musslor. För att musslorna inte ska trilla ur sitt skal, ös över tomatsåsen med en sked och blanda försiktigt.
  10. Servera pastan i djupa tallrikar med lite överströdd persilja.