Siciliansk couscous med räkor

koket.se
Siciliansk couscous med räkor
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Siciliansk couscous med räkor

12 ingredienser

45 min

Läcker rätt med räkor, vitlöksdoftande tomatsås och buljongkokt couscous.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 dl couscous
  • 3 dl grönsaksbuljong, gjord på tärning eller fond
  • 1 kg räkor med skal
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 500 g körsbärstomater
  • 3 klyftor vitlök (1+1+1)
  • 1 torkad peperoncini
  • 2-3 basilikastjälkar
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skala räkorna men behåll stjärtskalet för att lättare kunna ta upp och äta dem med nyporna.
  2. Skölj och ansa paprikorna. Skär dem i bitar eller tärningar. Dela tomaterna i halvor.
  3. Koka upp buljongen och lägg i couscousgrynen, koka upp på nytt. Ställ kastrullen åt sidan och låt grynen stå under lock i 5 minuter. Fluffa upp grynen med en gaffel.
  4. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Lägg i en vitlöksklyfta fräs den i ett par minuter utan att den tar färg.
  5. Tillsätt sedan räkorna och fräs dem i ca 1 minut i vitlöksoljan. Lägg sedan över dem på ett fat.
  6. Torka ur pannan och hetta upp den på nytt med en vitlöksklyfta, peperoncino och olivolja. Lägg i paprikabitarna, salta och peppra och stek dem i het panna i ett par minuter tills de mjuknat något men fortfarande är spänstiga. Ta upp och kasta vitlök och chili och lägg över paprikan på ett fat.
  7. Använd samma panna och hetta upp den med olivolja och en vitlöksklyfta. Tillsätt tomater, basilika och salt. Låt alltsammans puttra i 5-10 minuter.
  8. Lägg upp couscousen på en tallrik. Skeda först över tomatsås och lägg sedan grönsakerna över. Toppa varje portion med räkor.