2 dl brödsmulor (eller små, små bitar av dagsgammalt bröd)
1,5 msk vatten
2 ägg
1 dl parmesanost
3 msk persilja, finhackad
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl solrosolja, till stekning
Till servering
2 msk parmesanost, färskriven
Gör så här
Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som tomatsåsen tillreds. Lägg ner pastan så att den är färdigkokt, "al dente", samtidigt som tomatsåsen är klar. Låt den rinna av i ett durkslag.
Tomatsås
Värm olivolja i en kastrull, tillsätt gul lök och vitlök och fräs dem 3–4 minuter utan att de tar färg.
Häll i tomater och vin, tillsätt basilika, socker och salt. Koka såsen under tiden som köttbullarna tillreds.
Köttbullar
Häll brödsmulor i en skål, skeda över lite vatten och rör om.
Lägg i köttfärs och rör i ägg, parmesanost, persilja, olivolja och smaka av med salt och peppar.
Rör samman allt och forma sedan färsen till stora köttbullar, ca 12 stycken.
Under tiden pastan kokar, hetta upp solrosolja i en stekpanna.
Fritera köttbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd dem med två matskedar så att de får fin stekyta runtom.
Lyft över köttbullarna på hushållspapper och låt dem rinna av någon minut.
Ta upp lök och vitlök ur tomatsåsen.
Lägg försiktigt ner köttbullarna och låt dem puttra i såsen några minuter.
Vid servering
Servera pastan med köttbullarna vid sidan om, häll tomatsås på pastan och strö över lite parmesanost.