Lammfilé med varm tomatsallad

koket.se
Lammfilé med varm tomatsallad
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Lammfilé med varm tomatsallad

18 ingredienser

45 min + marinering

Lammfilé i marinad med vitt vin, chili, mynta och vitlök. Serveras med grillad tomatsallad med basilika och mozzarella.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500-600 g lammfilé, hel bit
  • salt
  • svartpeppar

marinad

  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,25 dl olivolja
  • 1 torkad peperoncini, smulad (chilifrukt)
  • 0,5 dl färsk mynta, grovhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk havssalt
  • 1 krm svartpeppar

Tomatpaket på grill med mozzarella och basilika

  • 6 tomater, skurna i skivor eller klyftor
  • 2 klyftor vitlök, tunnskivade
  • ca 2 msk olivolja
  • salt
  • 125 g mozzarellaost, skuren i små bitar
  • 1 dl färska basilikablad, grovhackade
  • svartpeppar
  • 4 aluminiumfolie, för ugn och grill

Gör så här

  1. Ta ut köttet ur kylen ca 30 minuter innan det ska tillagas.
  2. Putsa köttet fritt från hinnor.
  3. Blanda samman ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg i köttet och låt det marinera i 2-3 timmar.
  4. Tänd grillen.
  5. Grilla köttet i ca 8 minuter, vänd köttet under grilltiden. Man vill gärna äta lamm rosa, så undvik att grilla för länge. Köttet är klart när det har en innertemperatur på 65 grader.
  6. Börja med tomatpaketen. Skär tomaterna i skivor eller klyftor. Fördela tomater, vitlök och salt på foliearken. Vik upp kanterna på folien, häll sedan i olivoljan. Tillslut paketen och placera dem på grillen i ca 8 minuter.
  7. När köttet har grillat klart; salta och peppra lite, svep in den färdiga lammfilén i aluminiumfolie och låt den vila i ca 8-10 minuter.
  8. Öppna tomatpaketen försiktigt och strö i mozzarella och basilikablad. Strö över svartpeppar och tillslut paketen på nytt och placera dem på grillen i några minuter eller tills mozzarellan börjar smälta.
  9. Skär köttet i skivor och servera med foliegrillade tomater med mozzarella och basilika.