Spiedini di pollo al forno polenta carbonera är rättens italienska namn. Marinerade och grillade kycklingspett som serveras med en polenta med ost och salami.
125 g lagrad ost (t ex västerbottenost, skuren i små tärningar)
125 g taleggio, skuren i små tärningar
salt
svartpeppar
1,75 dl snabbpolentagryn
0,5 tsk salt
1 dl persilja, finhackad
1 dl parmesanost, färskriven
0,5 msk olivolja
1 krm svartpeppar
3 msk parmesanost, färskriven, för att strö över
Gör så här
Kycklingspett
Sätt ugnen på 250 grader grill. Lägg grillspett av trä i blöt.
Skär kycklingköttet i ca 2 cm stora kuber/bitar. Skär rödlöken i bitar.
Blanda olivolja, purjolök, salvia, rosmarin, peperoncino, salt och peppar i en skål. Lägg ner kycklingbitarna i skålen, alla bitar ska vara täckta med marinad. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylskåp, i ca 2 timmar.
Trä upp och varva kyckling- och rödlöksbitar på spetten. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg på spetten. Pensla dem med marinad och strö över lite flingsalt. Grilla dem mitt i ugnen tills de fått en gyllenbrun färg, ca 10 minuter. Vänd spetten efter halva tiden (använd grytlapp för att vända de varma metallspetten).
Polenta
Smält hälften av smöret i en kastrull tillsammans med olivoljan. Tillsätt löken och låt den steka långsamt, tills den mjuknat, utan att den får färg. Lägg sedan i salamibitarna och låt dem fräsa tillsammans med löken i ca 1 minut. Ställ kastrullen åt sidan.
Koka upp 7,5 dl lättsaltat vatten i en kastrull. Rör i polentagrynen lite i taget i kastrullen med det kokande lättsaltade vattnet. Sänk värmen och koka på svag värme under omröring i 5-10 minuter, enligt instruktionen på förpackningen.
Rör i persilja, parmesanost, olivolja och peppar i kastrullen. Smaka av med salt. Tillsätt
osttärningar, salami och resten av smöret i den heta polentan. Blanda snabbt och noga.
Strö över parmesanost och servera polentan varm eller häll över den i en form och låt den svalna och stelna. Servera den då i bitar penslade med lite olivolja och med lite överströdd parmesanost.