Rotmos med pak soi

Rotmos med pak soi
Foto: TV4
Karin AnderssonTommy Myllymäki 2016
Karin AnderssonTommy Myllymäki 2016

Rotmos med pak soi

13 ingredienser

Rotmos med jordärtskocka och blomkål, brässerad pak soi samt brynt limesmör.

Ingredienser

portioner
  • 1 kålrot, skalad och tärnad
  • 0,5 rotselleri, skalat och tärnat
  • 10 jordärtskockor, skalade
  • 10 persiljerötter, skalade
  • 0,5 blomkål, grovt skuren
  • 2 pak choi, plockade blad för blad
  • 4 morötter, skalade (små)
  • 100 g smör
  • 1 limefrukt
  • 1 ask krasse (persiljekrasse eller kryddkrasse)
  • 1 ask grönkålsskott (eller 16 fina små grönkålsblad)
  • salt, att smaksätta med
  • smör, att steka i

Gör så här

  1. Lägg selleri och kålrotstärningarna i en kastrull.
  2. Skär ner 6 av jordärtskockorna och persiljerötterna i bitar, tillsätt i kastrullen tillsammans med blomkålen.
  3. Täck med vatten, salta och koka grönsakerna mjuka.
  4. Dela resterande jordärtskockor och persiljerötter i mitten och stek gyllenbruna i stekpanna i smör, tillsammans med morötterna. Salta.
  5. När grönsakerna fått färg så tillsätt lite vätska från kastrull koket och sätt på ett lock på stekpannan.
  6. Låt puttra tills grönsakerna är mjuka men krispiga.
  7. Tillsätt pac soi bladen och grönkålen, salta och ställ stekpannan åt sidan.
  8. Häll av nästan all vätska från kastrull koket, spara lite till att ev. tillsätta till rotmoset.
  9. Pressa de kokta grönsakerna genom en potatispress, tillsätt ev. mer vätska om moset är torrt.
  10. Bryn smöret gyllenbrunt och pressa i lime saften.
  11. Häll lite brynt lime smör i rotmoset och smaksätt med salt.
  12. Lägg upp moset på en tallrik, fördela grönsakerna ovanpå och häll på det brynta limesmöret.
  13. Klipp lite krasse över.