Grillad lax med sparrissallad

koket.se
Grillad lax med sparrissallad
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Grillad lax med sparrissallad

15 ingredienser

30 min

Fräsch laxrätt med örtsås och sparrissallad. Sparrisen toppas med brynt smör och pinjenötter.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 700 g laxfilé
  • 1 citron, pressad saft
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl färska basilikablad
  • 1 knippe gräslök
  • 1 dl parmesanost, finriven
  • salt
  • peppar
  • 2 knippen grön sparris
  • 50 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 3 msk pinjenötter, rostade

Till servering

  • färskpotatis, nykokt

Gör så här

  1. Börja med att bryna smöret. När det är gyllene och doftar kola, ta bort från värmen och tillsätt soja, vinäger och vitlök. Ställ åt sidan.
  2. Med en stavmixer, mixa 1 dl yoghurt med basilikablad och gräslök tills såsen är helt slät. Med en sked, rör samman den gröna örtmixen med resterande yoghurt samt riven parmesan. Smaka av med salt.
  3. Skär laxen i 4 lika stora portionsbitar. Pressa citronen över bitarna. Salta och peppra generöst. Grilla på indirekt värme på ett folieark till innertemperatur 48 grader för lax med lite kärna eller grader för en mer genomstekt lax.
  4. Grilla sparrisen ca 2-3 minuter. Lägg på ett fat. Häll på det brynta smöret och blanda runt. Strössla pinjenötter över.
  5. Servera den grillade laxen med basilika-och parmesankrämen, sparrissalladen samt nykokt färskpotatis.