Pepparkryddad biff

Pepparkryddad biff
Foto: TV4
Filip FastenJessica Frej
Filip FastenJessica Frej

Pepparkryddad biff

14 ingredienser

Pepparkryddad biff med svenska sensommartomater, som serveras med citron och chilismör.

Ingredienser

portioner
  • 1 msk svartpeppar
  • 2 tsk rosépeppar
  • 2 tsk vitpeppar
  • 1 tsk långpeppar
  • 1 kg ryggbiff, hängmörad
  • 1 kg tomat
  • 1 knippe basilika
  • 1 knippe färsk lök
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 citron
  • 0,5 msk torkad chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • salt (efter smak)
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Riv vitlök och citronskal och blanda med rumstempererat smör.
  3. Tillsätt chilipulver och 1 tsk salt.
  4. Blanda runt och rulla ihop till en rulle med hjälp av bakplåtspapper.
  5. Låt svalna i kyl.
  6. Mortla/mixa pepparsorterna med en kryddmixer, blanda sedan.
  7. Stycka 4 stycken biffar på 250 g och salta och peppra med pepparmixen.
  8. Stek oxryggen med matolja i en gjutjärnspanna fyra minuter på varje sida.
  9. Kör in oxryggen i ugnen på ett ugnsgaller tills den får en innertemperatur på 48 grader. (ca 8-10 minuter)
  10. Låt sedan biffarna vila i 5 minuter utanför spisen, gärna nära värme (ugn/ varm panna).
  11. Skär smöret i centimetertjocka skivor och lägg på köttet.
  12. Tvätta och torka tomaterna.
  13. Dela ner dem i oregelbundna bitar och lägg ut på ett fat.
  14. Finhacka rödlök och strö över tomaterna.
  15. Plocka basilika och tappa över tomaterna och löken.
  16. Ringla olivolja över tomaterna och salta, använda gärna en balsamicovinäger för extra smak.
  17. Skiva upp köttet och servera till tomatsalladen.