Lammköttbullar med irländskt potatis- och kålmos

koket.se
Lammköttbullar med irländskt potatis- och kålmos
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Lammköttbullar med irländskt potatis- och kålmos

20 ingredienser

40 m

Saftiga köttbullar gjorda på lammfärs. Servera med potatismos med kål och salladslök i samt en enkel skysås.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 msk olivolja
  • 500 g lammfärs
  • 50 g ströbröd
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 4 salladslökar, finhackade
  • 5-8 blad salvia, finhackad
  • 5-8 blad rosmarin, finhackad
  • 1 ägg, vispat
  • salt
  • peppar

Irländskt potatis- och kålmos

  • 1 kg potatis, skalad och tärnad
  • 250 g savoykål
  • 1 knippe salladslök
  • 2 msk smör
  • 0,75 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar

Sås

  • sky, från köttbullarna
  • 1 dl köttbuljong
  • 1 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Lägg potatisen i en kastrull med kallt vatten och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills potatisen är mjuk.
  2. Tillsätt finhackad savoykål ovanpå den färdigkokta potatisen och låt den ångkokas tills den är mjuk.
  3. Blanda alla ingredienser till lammfärsbullarna i en stor skål.
  4. Forma till köttbullar och låt dem vila i ca 15 minuter.
  5. Stek köttbullarna på medelhög värme i olivolja tills de är genomstekta.
  6. Separera den färdigkokta potatisen från kålen.
  7. Tillsätt smör och mjölk till potatisen efter smak och tycke. Mosa potatisen tills den är slät och krämig.
  8. Tillsätt den ångkokta savoykålen, hackad salladslök, havssalt och svartpeppar och rör ihop med en sked.
  9. Hetta upp stekspadet från lammfärsbullarna, tillsätt köttbuljongen och låt sjuda i några minuter.
  10. Tillsätt mjölet och låt det sjuda i några minuter före servering.