Skummad kräftsoppa

Skummad kräftsoppa
Foto: TV4

Skummad kräftsoppa

Av: Mikaela, Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

Skummad kräftsoppa med en touch av konjak, toppad med krispiga kantareller och gräslök. Serveras med Pao de Queijo (Ostbröd).

Vintips från Mikaela
Rotari Brut Riserva (nr 7567)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 kg färska kräftor
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 fänkål [ca 75 g]
  • 1 färsk persilja
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk fiskfond
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk smör
  • 2 msk cognac
  • 1 dl välld höstsvamp
  • 1 liten knippa gräslök

Ostbröd

  • 100 g polvilho azedo (fint, surt cassava-manioc-mjöl)
  • 75 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,33 tsk torrjäst eller bakpulver
  • 50 g parmesanost, fint riven
  • 100 ml mjölk, varm
  • 40 g smör
  • 2 ägg

Gör så här

Soppa

  1. Skala kräftorna och tag bort tarmen.
  2. Lägg kräftstjärtarna svalt tills soppan ska serveras.
  3. Spara alla skal och inkråm, utom magsäcken.
  4. Skala lök och morot.
  5. Tärna tillsammans med fänkålen.
  6. Hacka persiljan inklusive stjälkarna.
  7. Smält lite matfett i en stor kastrull och lägg i grönsakerna och persiljan.
  8. Låt allt fräsa en stund utan att det får färg.
  9. Tillsätt kräftskalen, vin, vatten och buljongtärning. Låt det koka cirka 20 minuter under lock.
  10. Sila kräftbuljongen och häll tillbaka den i den rendiskade kastrullen.
  11. Låt buljongen koka upp och tillsätt crème fraiche, grädde och tomatpuré.
  12. Låt soppan puttra några minuter.
  13. Smaka av med salt, peppar och tillsätt konjak.
  14. Skumma soppan innan servering.
  15. Fräs kantarellerna tills dom fått fin färg.
  16. Fördela svampen i portionsskålar och häll på den varma soppan.
  17. Dekorera med några strån av gräslök.

Ostbröd

  1. Förvärm ugnen till 190 grader.
  2. Sikta polvilho azedo och mjölet i en stor skål.
  3. Tillsätt salt, jäst och ost och mixa varsamt.
  4. Värm mjölken utan att den kokar.
  5. Tillsätt smör och vänta tills det har smält.
  6. Häll sedan vätskan över de torra ingredienserna.
  7. Tillsätt äggen och mxa väl men varsamt.
  8. Täck skålen och låt stå (vid den varma ugnen) i cirka 30 minuter.
  9. Forma små bollar eller stänger och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Baka i ugnen i cirka 20 minuter.
  11. Servera heta.