Plommonchutney

Plommonchutney
Foto: Ewa-Marie Rundquist

Plommonchutney

Av: Micael Bindefeld

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

1 h

Framåt september brukar jag koka en mörk, kryddig och mustig plommonchutney som är särskilt god till lamm och vilt /Micael

Receptet kommer från Bindefelds bok Min trädgård är en fest.

Ingredienser

  • ca 500 g fasta plommon
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 äpplen
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 dl rörsocker
  • 100 g russin
  • 1,5 dl äppelcidervinäger
  • 1 kanelstång
  • 1 msk kardemummakärnor, stötta
  • 6 hela nejlikor
  • ca 75 ml cognac
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj plommonen och ta ut kärnorna. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och dela äpplena i bitar. Dela chilin, ta ur fröna och hacka den.
  2. Lägg plommon, lök, vitlök, äpple, chili, rörsocker, russin, äppelcidervinäger, kanelstång, kardemummakärnor och kryddnejlikor i en kastrull. Koka på låg värme 30 minuter.
  3. Häll i cognacen och låt puttra ytterligare 20 minuter.
  4. Smaksätt med salt och peppar. Häll den varma chutneyn i rengjorda och steriliserade glasburkar. Förslut burkarna genast. Förvaras svalt.