Hallonchokladtårta

Hallonchokladtårta
Foto: TV4
Mia Öhrn
Mia Öhrn

Hallonchokladtårta

14 ingredienser

Choklad och hallon får jag aldrig nog av. Förbered gärna glasyren och kakbottnarna dagen innan och lägg ihop bottnarna med hallonen emellan så blir tårtan extra saftig. Glasera och dekorera tårtan en stund innan den ska serveras. /Mia Öhrn

Ingredienser

Kladdkakor

  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl [300 g]
  • 1,25 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • smör, till formarna

Fyllning

  • 4,5 dl hallon, (färska eller frysta och tinade ca 200-250 g)

glasyr

  • 250 g mörk choklad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • ev färska hallon, till dekor

Gör så här

  1. Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter. Har du inte två lika stora formar kan du grädda en kaka i taget.
  2. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret.
  3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut den.
  4. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna och lossa sedan formarna.
  5. Strö hallonen över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna kakan stå till nästa dag.
  6. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
  7. Bre glasyren över kakans topp och kanter och dekorera eventuellt med färska hallon.