Tomatpuré med krispig majrova, portlak, tomatillos och surdegchips

Tomatpuré med krispig majrova, portlak, tomatillos och surdegchips
Foto: TV4

Tomatpuré med krispig majrova, portlak, tomatillos och surdegchips

Av: Maximillian Lundin

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

En spännande rätt med krispig majrova som serveras med chips på surdeg och små tillbehör.

Se Maximillian Lundin i Nyhetsmorgon här!

Ingredienser

portioner

Tomatpuré:

  • 8 gula tomater
  • 1 klyfta färsk vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • salt
  • pepparkvarn

Majrova:

  • 1 majrova
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk rapsolja
  • salt
  • pepparkvarn

Portlak & Tomatillo:

  • 100 g portlak
  • 4 tomatillos

Surdegschips:

  • 20 g surdegsbaguette
  • 1 tsk rapsolja

Gör så här

  1. Tomatpuré: Dag 1. Mixa tomaterna väl i en mixer med vitlöksklyftan.
  2. Lägg en fuktig ren handduk i ett durkslag och ställ durkslaget i en bunke.
  3. Häll upp tomaten i handduken, plasta om hela och låt stå svalt över natten(ej i kyl).
  4. Dag 2. Det ska nu vara en tjockare puré kvar i handduken och en klar vätska i bunken.
  5. Smaksätt purén med rapsolja, salt och kvarnad svartpeppar.
  6. Tomatsaften kan avnjutas väl kyld till desserten om man vill med mortlad mynta i.
  7. Majrova: Dag 1. Skrubba majrovan med en skursvamp.
  8. Skär bort blastfästet. Dela på mitten från blastfästet till botten. Skär sedan tunna klyftor, ca 3-4mm.
  9. Marinera i olja, vinäger, salt och peppar.
  10. Dag 2. Häll av överflödig juice och arrangera som på bilden.
  11. Portlak & Tomatillo: Skölj portlaken och plocka ner den i mindre bitar.
  12. Skölj tomatillosen och skär i 8 klyftor.
  13. Surdegschips: Sätt ugnen på 180°.
  14. Skiva tunna skivor av baguetten och smeta in i olja. Baka av i 8 minuter eller tills gyllebruna och krispiga.
  15. Lägg på hushållspapper.