Jordgubbsbakelser med limekräm

Jordgubbsbakelser med limekräm
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Jordgubbsbakelser med limekräm

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagade desserter

14 ingredienser

Rulltårta fylld med jordgubbs- och limekräm. Receptet är hämtat ur boken Lättlagade desserter.

Inget går så fort och lätt som att göra en rulltårta. Se bara till att ha bakplåtspapper hemma. I stället för limekrämen är det gott att fylla med limejordgubbarna och servera grädde till. /Maud Onnermark

Se fler recepr ut boken

Lättlagade desserter

Ingredienser

portioner

Rulltårtan

  • 3 ägg (stora)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vatten
  • 1 dl sötmandel, hackad

limekräm

  • 3 äggulor, stora
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 limefrukt, skalet av
  • 2 msk limefrukt, pressad
  • 3 dl vispgrädde

Limejordgubbar

  • 1 l jordgubbar
  • 2 msk strösocker
  • 2 limefrukter, finrivet skal

Gör så här

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver.
  4. Rör ner det i äggsmeten och tillsätt vatten.
  5. Häll smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut den i ett jämnt lager.
  6. Fördela den hackade mandeln ovanpå.
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter tills den börjar få fin färg.
  8. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper så att botten ligger upp.
  9. Dra försiktigt loss papperet som är överst.
  10. Pensla det med kallt vatten om det sitter fast.
  11. Låt kallna under fuktad duk.

Limekräm

  1. Blanda alla ingredienser utom vispgrädden i en liten kastrull.
  2. Sjud under vispning på svag värme till en fast kräm.
  3. Kyl i vattenbad.
  4. Vispa grädden och blanda sedan med den kalla limekrämen.
  5. Bred på limekrämen.
  6. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet som kakan ligger på.

Jordgubbar

  1. Skär jordgubbarna i skivor eller mindre bitar.
  2. Blanda med socker och finrivet limeskal.
  3. Skiva upp rulltårtan och garnera skivorna med jordgubbarna.