Tonfisk tournedos a la Gereny

Tonfisk tournedos a la Gereny
Foto: TV4

Tonfisk tournedos a la Gereny

Av: Mattias Gereny

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

En rejäl bit tonfiskfilé marinerad i chili, vitlök och lime. Serveras med en fräsch sommarsallad toppad med smörstekt färskpotatis. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

portioner
  • 4 tjocka bitar färsk tonfisk, ca 150g/st
  • 2 limefrukter
  • 4 chilifrukter
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 0,8 kg små runda färskpotatisar
  • 1 kruka dekorationssallad
  • 1 förp mâchesallad
  • 1 förp rucolasallad
  • 1 förp bladspenat
  • 1 purjolök (alt. en knippe salladslök)
  • 1 ask körsbärstomater
  • 2 förp dressingskryddmix
  • olivolja
  • smör
  • rostade sesamfrön
  • flingsalt
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Rensa bort kärnorna och hacka 2 st chilifrukter fint. Om lite starkar chilismak önskas kan kärnorna få vara kvar.
  2. Pressa saften från en lime i en skål, pressa i vitlök, häll i chilin och häll på rapsoljan. Marinera tonfiskbitarna i några timmar.
  3. Tvätta och borsta potatisen. Lägg i en långpanna tillsammans med smör(minst 50g), salt och pressa två vitlöksklyftor över. Stek i ugn på ca 200g tills potatisen fått fin färg och känns mjuk. Rör om ofta.
  4. När potatisen är klar ta ut dem ur ugnen och låt svalna.
  5. Skölj, skär och blanda salladen. Skölj och dela tomaterna. Hacka purjolöken. Lägg kruksalladen som en bädd i en öppen salladskål eller fat och blanda ingredienserna ovan på men låt tomaterna ligga överst så de syns.
  6. Blanda dressingkryddan med olja och vatten och låt stå tills strax innan servering.
  7. Värm upp stekpannan eller grillpannan tills den är riktigt het. Ta upp tonfisken ur marinaden och torka bort chilibitar som fastnat. Stek ca 1 minut på varje sida, tonfisken är som godast när den serveras rare!
  8. Lägg de svalnade potatisarna överst på salladen och häll över dressingen, toppa med någon nypa flingsalt.
  9. Dekorera tallrikarna med skivor av lime och chilifrukter. Lägg upp tonfisken och strö rikligt med sesamfrön över fisken. Servera!