Helstekt rensadel med mandelpotatis och svampsås

 Helstekt rensadel med mandelpotatis och svampsås
Foto: tv4

Helstekt rensadel med mandelpotatis och svampsås

Av: Mats - Kiruna

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

ca 2 h 30 min

Helstekt rensadel som serveras med kokt mandelpotatis och svampsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2643 Montecillo Crianza, Bodegas Montecillo, Rioja, Spanien
Ett kryddigt vin med inslag av ekfat, lakris, läder och mörk choklad. Tanninerna (srävheten) i vinet rundas av fint när det dricks till rensadeln. Vinets kryddighet blir en fintmatch med svampen.

Ingredienser

portioner
  • 1-1,5 kg rensadel
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 vitlök
  • 1,5 kg mandelpotatis

Svampsås

  • ca 500 g torkad blandsvamp
  • 2 dl grädde
  • 25 g smör
  • salt

Tillbehör

  • grönsallad

Gör så här

Rensadel

  1. Smaksätt köttet med salt och peppar, skiva löken och lägg den i grytan tillsammans med köttet. Täck över köttet med aluminiumfolie.
  2. Ställ in köttet i ugnen i ca 170 – 180 grader i ca 2 timmar. Använd gärna köttermometer för att få önskad mörhet.
  3. Koka potatisen på svag värme.

Svampsås

  1. Använd stekskyn från köttet.Red med grädde, smör och smaksätt med salt.
  2. Servera rensadeln skivad med potatis och svampsås samt en fräsch grönsallad.