Kycklingbröst med parmesan

Lättlagad helgmat med kyckling
Foto: Jenny Grimsgård
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Kycklingbröst med parmesan

26 ingredienser

Kycklingbröst med parmesan, prosciutto och basilika. Recept från boken Matglädje hela livet.

Den här rätten tillägnar jag Robert Maglia. Han har arbetat hos mig på Sjömagasinet och är en av mina absoluta favoritkockar, som på senare år även varit mycket framgångsrik
i Stockholm. Robert Maglia använder gärna kyckling i sin matkonst, och jag tror att det här receptet på fyllda kycklingbröst skulle tilltala hans avancerade smaklökar. Och vad passar
väl bättre till detta än en flaska fylligt, vältempererat italienskt vin. /Leif

Se fler recept ur boken

Matglädje hela livet

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst med skinn
  • 4 skivor prosciutto
  • 100 g lagrad parmesan, hyvlad
  • 1 kruka basilika
  • 4 tandpetare
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 8 körsbärstomater
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 gul paprika
  • 100 g champinjoner
  • 1 tsk tomatpuré
  • 10 färska basilikablad, finskurna
  • 0,5 citron, skal och saft
  • 2 msk vitt vin
  • ev vatten
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar

garnityr

  • färska basilikablad

Till servering

  • ris (eller tagliatelle)
  • lantbröd, rostat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

Sås

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Skala och krossa vitlöksklyftan.
  3. Skålla och skala tomaterna, dela dem sedan på mitten.
  4. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
  5. Skiva champinjonerna.
  6. Ställ allt åt sidan så länge.

Kyckling

  1. Snitta en bred ficka i kycklingbrösten.
  2. Fyll dem med skinka, hyvlad parmesan och basilikablad.
  3. Salta, peppra och stäng till med tandpetare.
  4. Bryn dem runt om i smör och olja i en traktörpanna tills de har fått fin färg.
  5. Lägg över kycklingen och stekskyn på ett ugnssäkert fat.
  6. Stek dem klara i mitten av ugnen 15–20 minuter så att de säkert blir genomstekta.
  7. Ös flera gånger.
  8. Börja koka riset – eller sätt på pastavatten.
  9. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  10. Fortsätt med såsen.
  11. Hetta upp lite mer olivolja i traktörpannan som kycklingen brynts i.
  12. Fräs lök och vitlök någon minut, tillsätt tomater, paprikabitar, champinjoner och fräs några minuter till.
  13. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen sjuda under omrörning
  14. cirka 15 minuter.
  15. Smaka av med salt och peppar.
  16. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock.
  17. Ta ut kycklingbrösten och lägg dem i såsen.
  18. Låt allt sjuda cirka 5 minuter.
  19. Ös flera gånger.
  20. Ta strax före servering upp köttet och skär det i sneda, centimetertjocka skivor och lägg tillbaka i såsen.
  21. Garnera med basilikablad.
  22. Servera med ris eller pasta och gärna med rostade skivor lantbröd
  23. att doppa i den goda såsen.