När lammen tystnar

När lammen tystnar
Foto: TV4

När lammen tystnar

Av: Martin Nilsson

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

Frägglatt lamm med färgglada tillbehör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Zenato Ripasso Valpolicella.

Ingredienser

  • 1,5 kg lammrack
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Puré

  • 1 palsternacka
  • 50 g smör
  • 0,5 rödlök

Rotfruktspytt

  • 3 morötter (stora)
  • 1 kålrot
  • 1 rotselleri
  • 1 gul lök
  • 3 potatisar

Sås

  • 400 g kantareller
  • 0,5 gul lök
  • 100 g smör
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl kalvfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3 dl grädde
  • 1 msk tryffelolja
  • vetemjöl

Garnering

  • 1 skiva smulad kavring
  • 200 g rödbeta
  • smör
  • salt

Gör så här

Lammracks

  1. Börja med att putsa lammracks och se till att du tar bort senor och fett efter eget huvud och smak, mycket av smaken sitter i fettet.
  2. För att senare kunna dela bitarna skär jag ett litet snitt mellan dem.
  3. Slå 50 gram smör i en stekpanna, smörets mängd är viktig. Full värme på stekpannan!
  4. Lammracks läggs i hela, inte i bitar.
  5. Salta, en tesked och pepprar, lika mycket.
  6. Efter en minut i stekpanna lägger du lammracks i en ugnssäker form.
  7. In i ugnen, som står på låga 70 grader, åker lammet och med en sticktermometer ser vi att temperaturen ligger perfekt kring 60 grader. Det tar upp till fyra timmar, så starta i god tid!

Garnering

  1. Kavring delas i smulor för att torrostas. Vid torrostning, var ständigt närvarande och rör om för att undvika klumpar och risken att bränna vid brödsmulorna.
  2. Efter rostning sätt gärna in i ugnen. Detta skall sedan strös över purén av palsternacka.
  3. Rödbetor skalas för att sedan tärnas för garnering.
  4. Rödbetor steks separat med smör och salt. Lägg dem sedan i en form som går in i den 60 gradiga ugnen.

Rotfruktspytt

  1. Tärningar görs av skalade grönsaker; morötter, lök, kålrot och rotselleri samt potatis. Denna pytt steks på, till lätt färgad.

Puré

  1. Palsternacka skalas och kokas i femton minuter.
  2. Efter avrinning läggs femtio gram smör och de färdigkokta palsternackorna i en gryta för att paras ihop när vi använder oss av en stavmixer för att göra det hela till en puré.
  3. En halv minut med mixer, en halv deciliter grädde samt salt för ytterligare halva minutens tillredning. Puré sätts in i ugnen.

Kantarellsås

  1. Hundra gram smör läggs i kastrull till en kantarellsås.
  2. Cirka 400 gram kantareller blandas med en halv gul lök samt två deciliter vatten. Koka upp under omrörning.
  3. En halv deciliter kalvfond och balsamvinäger kokars nu i med i såsen.
  4. Tre deciliter grädde hälls i såsen, vi sänker graderna på såsens panna, grädde ska aldrig koka. Lite tryffelolja adderas till såsen.
  5. Toppred innan servering (mjöl och kallt vatten vispas i ett högt glas och hälls i såsen till önskad tjocklek uppstår).

Servering

  1. Dela lammracksen i bitar. Fördela på tallrikarna och arrangera puré, pytt, rödbetor och sås vackert runt om.