Lammragu med tomat och vita bönor

Lammragu med tomat och vita bönor
Foto: Ingvar Eriksson
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Lammragu med tomat och vita bönor

Av: Markus Aujalay

Från: Mina favoriter från Barcelona

11 ingredienser

En matig och god gryta som värmer under hösten. Receptet kommer från boken Mina favoriter från Barcelona.

Om det finns någon hemlighet med att lyckas med den här lättlagade ragun så är det att låta benet gå med i koket. Det skänker en djupare och mustigare ton. Ja, det här är en sådan värmande ragu som får en att längta till hösten när det viner om knuten. /Markus Aujalay

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg lammlägg, i grytbitar (med ben)
  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1 burk hela konserverade tomater, hackade
  • ca 3 timjankvistar
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 1 burk vita bönor, sköljda (stora)

Gör så här

  1. Bryn lamm och ben runt om i olja i en stor gryta tills det fått fin färg.
  2. Tillsätt lök och vitlök och bryn ytterligare någon minut.
  3. Häll vin, vatten, tomater och timjan i grytan.
  4. Salta och peppra lätt.
  5. Låt sjuda cirka 1 timme tills köttet är mört.
  6. Späd eventuellt med lite vatten om det ser ut att bli för torrt.
  7. Lyft timjankvistarna ur grytan och vänd ner bönorna innan servering.