Provencalsk kycklinggryta med tomat, vitlök och vitt vin

Provencalsk kycklinggryta med tomat, vitlök och vitt vin
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Provencalsk kycklinggryta med tomat, vitlök och vitt vin

14 ingredienser

Jättebra vardagsrätt som tar lite längre tid att laga - men det är det värt.

Ingredienser

  • 1 förp färska kycklingben [900 g]
  • olja, till stekning
  • 0,5 gul lök, skivad
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 2 dl vitt vin
  • 1 förp tomat, hackade
  • 2 dl vatten
  • några kvistar färsk timjan
  • 1 röd paprika, skuren i bitar
  • 0,5 grön zucchini, skuren i bitar
  • aubergine, skuren i bitar
  • 1 dl svarta Kalamataoliver med kärnor
  • salt, socker och peppar
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Bryn kycklingbenen i olja tills de fått fin färg runt om. Lägg i lök och vitlök och bryn ytterligare någon minut.
  2. Häll i vitt vin, tomater, vatten och timjan. Låt koka under lock ca 30 minuter. Bryn zucchini, aubergine och paprika i lite olja och lägg ner i grytan.
  3. Låt koka ytterligare 10 minuter. Lägg i oliver och smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Avsluta med hackad persilja.
  4. Servera med nykokt pasta eller ris.