Kycklingtagine med couscous

Kycklingtagine med couscous
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Kycklingtagine med couscous

21 ingredienser

ca 2 h

Marockansk kycklinggryta med potatis, tomat och chermulakryddblandning med inlagda citroner, koriander, spiskummin och paprikakrydda.

Ingredienser

portioner
  • 5-10 potatisar
  • 1 hel kyckling
  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 0,5 l vatten
  • 200 g couscous

Chermula

  • 2 klyftor vitlök, skalad och hackad
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • färsk ingefära, skalad och hackad
  • 2 citroner, hackade (inlagd citron)
  • 0,5 chilifrukt, finhackad
  • 2-3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk torkad koriander
  • 2-3 tsk malen spiskummin
  • salt (efter smak)
  • 1-2 tsk peppar
  • 1 knippe färsk koriander, hackad (använd även stjälken där sitter smaken)
  • 1 knippe persilja, hackad
  • 1 förp saffran, upplöst i varmt vatten
  • 2 lagerblad
  • olivolja

Gör så här

  1. Hacka och skala alla ingredienserna till chermulan.
  2. Lös upp saffran i lite varmt vatten.
  3. Blanda alla ingredienserna i en mixer eller mixa med en stavmix. Låt vila i ca 15 minuter, förbered under tiden potatisen och kycklingen.
  4. Skala potatisen och skär dem i fina båtar.
  5. Dela kycklingen i 4 delar och gör små stick hål med kniven i kyckling köttet (ta bort skinnet). Lägg sedan kycklingbitarna i chermulan och låt vila i 15 minuter.
  6. Skala och hacka lök och tomat, blanda sedan det med lite av chermulan.
  7. Heta upp olja och fräs lök och tomaten i ca 2-3 minuter på medelvärme (viktigt att inte löken får färg).
  8. Lägg sedan i kycklingen, över det potatisen och toppa med oliverna, knippe koriander. Häll på vatten så att det precis täcker maten och låt koka på medelhög värme i 45-50 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.