Marinerade lammspett

Marinerade lammspett
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Marinerade lammspett

16 ingredienser

30 m

Marinerade lammspett med mynta är både enkelt och gott att tillaga. Perfekt till både vardag och helg.

Ingredienser

portioner

Friterade mandlar

  • 50 g sötmandel, friterade
  • flingsalt
  • olja
  • chiliflakes

Marinad

  • 1 knippe färsk koriander, hackad
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe mynta
  • 1 msk malen spiskummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 dl citron, saft
  • 1 dl olivolja

Lammspett

  • 600 g lammytterfilé (eller lammstek)
  • rapsolja (eller olivolja)
  • 1 citron

Gör så här

Friterade mandlar

  1. Rosta sötmandlarna (eventuellt skållade) i en het panna med olja och flingsalt tills de fått fin färg.
  2. Låt svalna på hushållspapper.
  3. Häll över mandlarna i en skål och låt svalna.
  4. Mortla mandlarna, eller mixa dem i en mixer, med chiliflakes och lite flingsalt.

Marinaden

  1. Skär bort stjälkarna på koriandern och spara bladen till senare.
  2. Lägg korianderstjälkarna samt resterande ingredienser i en mixer och mixa tills du har en jämn pasta.

Lammspett

  1. Lägg träspett i blöt.
  2. Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Lägg bitarna i en skål och blanda med marinaden.
  3. Hetta upp en grillpanna på hög värme.
  4. Trä 4-5 lammbitar på varje spett. Ringla lite olja över och grilla spetten i ca 5 minuter runt om.
  5. Pressa över lite citronsaft samt rulla spetten i mandelblandningen.