Marinerade bär med vispad grädde och karamelldamm.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Marinerade bär
1 förp färska hallon
1 förp färska blåbär
1 förp färska björnbär
1 förp färska jordgubbar
1,5 dl strösocker
grädde
0,5-1 dl färska myntablad
3 msk likör (Cointreau)
Karamelldamm
5 dl strösocker
Gör så här
Marinerade bär
Skölj alla bär snabbt för att sedan lägga dem i en stor skål.
Strö socker över och låt stå i 1 timme.
Vispa grädde med 1 tsk socker tills den är fluffig.
Vik myntabladen, hacka dem och lägg bitarna bland bären. Häll sedan i 3 msk Cointreau.
Rör långsamt runt bland bären.
Lägg en generös sked marinerade bär på ett fat och toppa med grädden.
Karamelldamm
Koka upp socker på medelvärme.
Virvla (rör inte) i pannan på hög värme tills socker lösts upp, koka sedan till en karamell. Var noga med att inte bränna den.
Häll upp karamellen på en bakplåt för att härda (ca 1 timme) bryta sedan i skärvor.
Lägg skärvorna i en matberedare och pulsa tills det är finmalt.