Auberginebakelser med lammfärs

Auberginebakelser med lammfärs
Foto: TV4

Auberginebakelser med lammfärs

Av: Marie Tegnér

Från: Förkväll

19 ingredienser

En rolig variant på grekisk moussaka. Servera bakelsen med en sallad på kornris.

Ingredienser

  • Auberginebakelse
  • 250 g lammfärs
  • 0,5 rödlök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, liten, skivad
  • 2 dl tomatsås, gärna med oliver
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • timjan (efter smak)
  • 1 aubergine [ca 400g]
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 100 g chèvreost

Kornrissallad

  • 1,5 dl kornris
  • 100 g zucchini, smått tärnad
  • 0,5 röd paprika
  • 1 sharonfrukt, i tärningar
  • 1 dl rucolasallad, grovhackad
  • 1 msk balsamvinäger (eller pressad citron)
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Auberginebakelse

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Fräs lammfärsen i torr stekpanna, tillsätt lök och vitlök som får fräsa med ett par minuter.
  3. Rör ner tomatsås och kryddor och låt puttra med ett lock på glänt till en tjock sås ca 10 min.
  4. Skär auberginen i 9 skivor, ca 1½ cm tjocka. Salta och låt vätska ur ca 10 minuter.
  5. Torka av och pensla aubergineskivorna med olja, peppra och bryn ca 2 min på varje sida.
  6. Lägg de 3 största skivorna i en ugnsfast form.
  7. Lägg på hälften av lammfärssåsen och 1/3 av chèvren.
  8. Lägg på ett lager till av aubergine, lammfärssås och chèvre.
  9. Avsluta med aubergine och den sista tredjedelen av chèvren.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Kornrissallad

  1. Koka kornriset i buljong
  2. Blanda med lök, squash, paprika, sharonfrukt och rucola.
  3. Stänk över balsamvinäger/citronjuice och olivolja.