Fänkålsoppa med fräs och ostflarn

Fänkålsoppa med fräs och ostflarn
Foto: TV4

Fänkålsoppa med fräs och ostflarn

Av: Maria - Karlstad

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

Fänkålsoppa med bacon-, trattkantarell och äppelfräs. Serveras med ostflarn.

Maria lagade även

Dovhjortsfilé med smördegsinbakad

Kryddiga höstpäron i rödvin med glass

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Soppa

  • 2 fänkål
  • 2 schalottenlökar
  • ev 2 jordärtskockor
  • olja, till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 7 dl vatten
  • ev äppelcider (eller citronsaft)
  • ca 2 tsk salt
  • vitpeppar (efter smak)
  • ev majsstärkelse

Fräs

  • ca 4 dl trattkantareller
  • 200 g bacon
  • 1 äpple (stort)
  • honung
  • färsk timjan

Ostflarn

  • getost (av typ Vit Caprin eller annan ost du tycker om)

Gör så här

Soppa

  1. Dela fänkålen och ta bort "stubben" samt de gröna "pinnarna".
  2. Strimla dem i mindre bitar.
  3. Skala och dela schalottenlöken och jordärtskockorna i mindre bitar.
  4. Fräs grönsakerna några minuter i olja i en gryta.
  5. Häll på vinet och låt det koka in en stund innan du häller på vatten.
  6. Krydda med salt och dra några varv med pepparkvarn.
  7. Låt koka till alla grönsaker är riktigt mjuka.
  8. Mixa soppan slät med hjälp av stavmixer.
  9. Sila av i durkslag och häll sen tillbaka soppan i grytan. Hit kan du förbereda.

Fräs

  1. Finhacka bacon och äpple.
  2. Dela svampen i mindre bitar.
  3. Stek bacon i lite olja, tillsätt svamp och sist äpple. Baconet ska vara knaprigt medan äpplena ska vara glaserade men inte mosiga.
  4. Ringla över lite honung och krydda med färsk timjan.

Ostflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hyvla skivor av osten och lägg på bakplåtspapper.
  3. Stek i ugnen tills osten får en svagt gyllenbrun färg. Låt svalna.

Vid servering

  1. Tillsätt grädde i soppan och smaka av. Ha eventuellt i lite citron eller äppelcider.
  2. Smaka av med ytterligare salt och peppar och det behövs.
  3. Eventuellt mixar du soppan för att få den riktigt skummig.
  4. Om soppan blir för tunn kan du reda av den med lite maizena.
  5. Servera med fräs och ostflarn.