Krispiga skogspiroger med rårörda lingon

Krispiga skogspiroger med rårörda lingon
Foto: TV4

Krispiga skogspiroger med rårörda lingon

Av: Maria - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h

Krispiga piroger på smördeg med svampfyllning. Serveras som förrätt med rårörda lingon till.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
5621 Laroche Bourgogne Réserve
Vinets fatkaraktär gifter sig perfekt med den lagrade osten.

Ingredienser

portioner piroger

Smördeg

  • ca 4 dl vetemjöl
  • 1,25 dl vatten
  • 2 tsk ättiksprit 12 %
  • 200 g margarin

Fyllning

  • 8-10 champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl crème fraîche
  • timjan
  • salt
  • peppar
  • 2 dl Wästgöta klosterost, riven

Gör så här

Smördeg

  1. Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur när man gör smördeg. Häll det mesta av mjölet i en bunke.
  2. Tillsätt vattnet och ättikan samt knappt 1/4 av matfettet. Arbeta ihop detta till en deg. Forma till en rund boll och låt den vila i 15 minuter inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.
  3. Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, cirka 20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva matfettet och lägg på.
  4. Vik degen så att hörnen möts och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner. Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara kvadratisk, cirka 30 x 30 cm.
  5. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs. i 90 graders vinkel mot förra vikningen). Låt din smördeg vila på kall plats minst i 15 minuter.
  6. Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter. Upprepa kavlingen och vikning ännu en gång.

Fyllning

  1. Hacka champinjonerna i små bitar, stek sedan schalottenlöken tills den blir mjuk. Tillsätt champinjonerna och kryddorna i stekpannan och låt dem få lite färg. Tillsätt sedan crème fraichen och låt det koka upp.

Piroger

  1. Skär ut små fyrkanter ur din smördeg och fördela ut din svampstuvning i mitten. Strö over den rivna osten och kläm sedan ihop dina piroger med en gaffel. Låt pirogerna stå svalt tills gästerna kommer. Grädda sedan i ugnen på 225 grader i 7-10 min.