Fransk fisksoppa med fillimpa

Fransk fisksoppa med fillimpa
Foto: Tv4

Fransk fisksoppa med fillimpa

Av: Maria - Dalsland

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

Mustig fiskgryta som serveras med grovt bröd.

Vintips från Maria
Pinot blanc nr 12169, torrt och druvigt
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljong, tärningar
  • 400 g blandad fisk
  • 2 förp crème fraîche franska örter
  • 250-300 g skalade räkor
  • 1 röd paprika, hackad
  • 0,5 purjolök
  • 150 g majs
  • salt
  • vitpeppar
  • majsstärkelse, till redning
  • dillvippa

Fillimpa

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl torkade hackade aprikoser/ fikon
  • 1 dl hasselnötter, grovhackad
  • 1 dl russin
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl linfrön, krossade
  • 1 dl solroskärnor
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat

Gör så här

Fransk fisksoppa

  1. Skär de blandade fisksorterna i bitar. Skala räkorna och skär purjolöken i tunna skivor. Skär paprikan i fina bitar.
  2. Koka upp vatten och buljongtärningar, tillsätt paprika, purjolök och majs låt puttra i 5-6 minuter. Tillsätt fiskbitarna och låt puttra i cirka 3-4 minuter.
  3. Rör därefter ner båda burkarna med crème fraiche, smaka av med salt och peppar. Låt koka upp och red av till önskad konsistens med maizenamjöl utrört i lite vatten. Toppa soppan med räkorna och dillen vid servering.
  4. För en matigare soppa kan man tillsätta ett par skivade morötter och ett par potatisar men tillagningstiden ökar något då dessa rotfrukter behöver lite längre tillagningstid.

Fillimpa

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk och sirap i en bunke, hacka frukt och nötter mycket grovt, blanda med russinen och alla de torra ingredienserna och rör ner i filblandningen.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker upp över kanterna. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen i ca 45 minuter.