Rostbiff med smak av senap

Rostbiff med smak av senap
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Rostbiff med smak av senap

9 ingredienser

Förr doftade det verkligen söndag när man ugnsstekte kött. Det doftar lika gott idag, men det är inte lika förknippat med en veckodag. För att köttet ska bli riktigt bra bör steken väga ett kilo eller mer. Och laga till steken med lite marginal – kanske är gästerna extra hungriga eller så kan det bli kött över till fler goda måltider. Med olika tillbehör känns varje rätt nylagad.

1 portion innehåller: 161 kcal/676 kJ, 8 g fett, 0 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • ca 1 kg nötkött benfritt (av rostbiff, innanlår, fransyska)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 15 lökar (små)
  • 0,5 l vatten
  • ev 0,5 köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
  • 2 tsk senapspulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen, ganska rikligt

Gör så här

  1. Särr ugnen på 125 grader. Gnid in köttet med senapspulver, salt och ganska rikligt med nymalen svartpeppar.
  2. Lägg det i en ugnssäker form eller en liten långpanna, anpassad efter köttets storlek och form.
  3. Stek till köttet har en innertemperatur på 60 grader (ca 1 1/2 timme) En köttermometer är ett måste! Utan den är det svårt att avgöra när steken är färdig. Termometern ska sitta mitt i köttbiten i den tjockaste delen.
  4. Koka upp vatten och salt och förväll lökarna några minuter, så går de lätt att skala. Lägg de skalade lökarna runt steken när ca 30 minuter av stektiden återstår.
  5. Lägg steken på en skärbräda när den är färdig. Täck den med aluminiumfolie och låt den vila i ca 15 minuter.
  6. Skär köttet i fina skivor med en kniv som har vass egg.
  7. Vispa ur formen med vatten och sila upp det i en liten kastrull. Tillsätt eventuellt lite vatten och köttbuljongtärning. Värm och servera skyn som den är till köttet eller red den med potatis-, arrowrot- eller vetemjöl (se recept på s 238).